Terwijl vroeger platte daken uitgevoerd in roofing of bitumen eerder een negatief imago hadden, winnen platte daken uitgevoerd in EPDM rubber de laatste jaren enorm aan populariteit. De laatste 10 jaar wordt zelfs één op de drie nieuwbouwwoningen minstens gedeeltelijk van een EPDM plat dak voorzien. Bij renovatie is dit zelfs één op twee.

De reden waarom EPDM vaak meer en meer wordt toegepast is uiteraard de betrouwbaarheid en duurzaamheid van het materiaal. Een EPDM membraan wordt tegenwoordig bijna altijd uit één stuk op maat aangeleverd, waardoor het risico op een lekkend dak zo goed als uitgesloten is.

Voor wie een bestaande woning koopt, treft vaak een verouderd of versleten plat dak in roofing aan. Ook hier komt EPDM als geroepen, aangezien de rubber folie zonder afbraak over de oude dakbedekking heen kan gelegd worden. Ook een dakuitbouw bij een bestaande woning is vrij eenvoudig te realiseren met een EPDM plat dak.

Dankzij de eenvoudige plaatsing zonder brander is EPDM rubber eveneens zeer populair in de doe-het-zelf markt. Voor een gemiddelde dakuitbouw van 40m2 bespaart de doe-het-zelver al gauw 2000 euro aan plaatsingskosten uit. In tijden van economische recessie is dit een niet-onbelangrijk gegeven.

Bedrijven als Dak Rubber Shop en Zelfbouwdak spelen perfect in op deze trend en bieden kant-en-klare doe-het-zelf pakketten aan, plaatsings DVD en stap-voor-stap handleiding inbegrepen. Handig toch?

> Bereken uw voordeel op de website van Zelfbouwdak.be